ŽIVOT  Subota, 04.08.2012 | 16:43

50 godina od smrti ikone Holivuda Merilin Monro

Izvor: B92

Sutra, 5. avgusta, navršava se 50 godina od smrti američke glumice, pevačice, modela, zabavljačice i seks simbola - Merilin Monro.

Sutra, 5. avgusta, navršava se 50 godina od smrti američke glumice, pevačice, modela, zabavljačice i seks simbola - Merilin Monro.

Monro je rođena u sirotištu okružne bolnice u Los Anđelesu 1. juna 1926. godine. Prema pisanju njenog biografa Freda Lorensa Gilisa, njena baka, Dela Monro Greindžer, krstila ju je pod imenom Norma Džin Bejker, a godine 1956. promenila je ime u Merilin Monro.

Kada joj je majka doživela slom živaca Norma Džin je proglašena državnom štićenicom a prijateljica njene majke, Grejs Maki (kasnije Godard) postala je njen staratelj. Kad se Maki udala 1935 godine, Norma Džin je poslata u sirotište u Los Anđelesu, a zatim se selila po domovima za nezbrinute.

Godardovi su se selili na istočnu obalu te je nisu mogli povesti sa sobom. Grejs je upitala majku Džejmsa Dafertija da li bi njen sin oženio Normu Džin. Venčali su se dve nedelje nakon što je ona navršila 16 godina, pa nije morala da se vrati u sirotište ili starateljima.

Dok joj je muž služio u transportnoj mornarici tokom Drugog svetskog rata Norma Džin Daferti se preselila sa svekrvom i počela da radi u fabrici "Radioplane Company“ (čiji je vlasnik bio holivudski glumac Redžinald Deni) gde su se farbali delovi aviona i pregledali padobrani.

Vojni fotograf Dejvid Konover je pregledao lokalne fabrike, fotografišući za članak u časopisu "Yank" o ženama koje doprinose ratnim naporima, a nju je vidio kao potencijalni model, pa je ubrzo potpisala ugovor u agenciji za modele, "The Blue Book“.

U svojoj knjizi "Potraga za Merilin", Konover je tvrdio da je bio u vezi sa Merilin godinama. Ubrzo nakon potpisivanja za agenciju, Monro je skratila kosu, izravnala je i ofarbala u zlatno plavu.

Postala je jedna od najuspešnijih modela agencije, pojavljujući se na desetinama naslovnih strana raznih časopisa.

Godine 1946. ju je primetio lovac na talente Ben Luon. Dogovorio joj je audiciju u filmskoj kući "20th Century Fox". Ponuđen joj je standardni šestomesečni ugovor uz početnu platu od 125 dolara nedeljno.

 


0 KOMENTARA | POŠALJITE KOMENTAR

KOMENTARI [0]

TRENUTNO NEMA KOMENTARA

Šta u horoskopu stoji za novu Vladu?!

Petak, 27.07.2012 | 14:13 |  0 KOMENTARA  

Vlada Srbije koja je danas izabrana, 27. jula mandat počinje u znaku Lava. Lav je optimista ima velike ambicije, snažnog duha, vitalan je i energičan i ekstrovertan, zbog čega se može očekivati da će nova vlada biti otvo...

Doživaljavanje ženskog orgazma bi ubilo muškarce

Subota, 21.07.2012 | 21:08 |  0 KOMENTARA  

Kada bi muškarac doživeo orgazam kakav doživljavaju žene, pao bi mrtav, i to bukvalno.

Šta sve radi najbogatija žena sveta?!

Četrvrtak, 12.07.2012 | 01:53 |  0 KOMENTARA  

Najbogatija žena na svetu je rudarski magnat Đina Rajnhart, tvrdi australijski ekonomski list "BRV".

Počinje "Bitka za porodilišta"

Četrvrtak, 12.07.2012 | 01:25 |  0 KOMENTARA  

Nakon uspeha akcije „Bitka za bebe“ Fond B92 pokrenuo je još jednu veliku humanitarnu kampanju - počinje „Bitka za porodilišta“.

Zavođenje: Ovnovi hrabri, Vage džentlmeni, Vodolije opuštene

Ponedeljak, 02.07.2012 | 11:52 |  0 KOMENTARA  

U zavisnosti od horoskopskog znaka, neki od nas su povučeni i stidljivi, dok su drugi vrlo direktni i otvoreni kada se radi o zavođenju. Pogledajte sami šta astrologija govori o zavođenju prema Zodijaku.


MAXI
INSTITUT ZA RATARSTVO
NS SEME